We detected that your browser doesn't accept cookies.

Please enable Cookies to use our services.

 

ESTA – Ταξιδιωτική Άδεια: Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

 

Τι είναι το ESTA;


ESTA είναι το ακρωνύμιο της φράσης Electronic System for Travel Authorization (Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας). Πρόκειται για ένα online πρόγραμμα που το διαχειρίζεται η Υπηρεσία Τελωνειακής και Συνοριακής Προστασίας και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προκειμένου να προεγκρίνει τους ταξιδιώτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν για 90 ημέρες ή λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (WWP), με σκοπό να διασφαλιστεί ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την επιβολή του νόμου. Το ESTA τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου 2008 για να ενισχύσει την ασφάλεια του VWP, και κατέστη υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες αυτού του προγράμματος από τις 12 Ιανουαρίου 2009.


Πώς μπορώ να υποβάλω αίτηση;


Για να συμπληρώσετε την αίτηση ESTA, θα χρειαστείτε τα στοιχεία του διαβατηρίου σας, τυχόν άλλα ονόματα που χρησιμοποιείτε, το ιστορικό με τις βίζες σας που έχουν εγκριθεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ονόματα των γονιών σας, την πόλη όπου γεννηθήκατε, οποιονδήποτε εθνικό αριθμό ταυτότητας που ενδεχομένως έχετε, τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας, το ιστορικό των μεταδοτικών ασθενειών σας, εάν υπάρχει, το ποινικό ιστορικό σας, εάν υπάρχει και έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας.


Τι προσφέρει μια άδεια ESTA;


Η άδεια ESTA σας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψετε στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνετε αποδεκτοί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες θα σας επιτραπεί κατόπιν ελέγχου από έναν αξιωματικό της Υπηρεσίας Τελωνειακής και Συνοριακής Προστασίας μόλις αποβιβαστείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εναπόκειται στην κρίση του.


Ποιος είναι κατάλληλος να υποβάλει αίτηση για ESTA;


Είστε κατάλληλοι να υποβάλετε αίτηση για ESTA εάν είστε πολίτης χώρας που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα και σχεδιάζετε να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς ή διά θαλάσσης με ένα εγκεκριμένο μεταφορικό μέσο.

Οι χώρες που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα είναι οι εξής: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Χιλή, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν και Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε ταξιδιώτης πρέπει να έχει έγκυρο διαβατήριο και εισιτήριο μετ’ επιστροφής, και το ταξίδι του πρέπει να τελειώνει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάθε ταξιδιώτης πρέπει να υποβάλει αίτηση, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών κάτω των 18 ετών, και να πληροί όλες τις προϋποθέσεις καταλληλότητας για ένταξη στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (Visa Waiver Program).


Χρειάζεται να κάνω αίτηση για ESTA εάν είμαι κάτοικος χώρας που ανήκει στο VWP και ...;


... είμαι επίσης νομοταγής μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών;
Όχι

... έχω επίσης διπλή υπηκοότητα εκτός από την αμερικανική υπηκοότητα;
Όχι – οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιούν το αμερικανικό διαβατήριό τους κατά την είσοδό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

... είμαι επίσης νόμιμος μετανάστης από τον Καναδά και ταξιδεύω στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω ξηράς;
Όχι

... είμαι επίσης νόμιμος μετανάστης από τον Καναδά και ταξιδεύω στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω θαλάσσης ή αέρος;
Ναι

... είμαι επίσης νομοταγής μόνιμος κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών;
Εάν πετάτε με το VWP διαβατήριό σας και χρησιμοποιείτε το VWP, ναι. Εάν ταξιδεύετε με το εκτός VWP διαβατήριό σας και με βίζα, δεν είστε κατάλληλος για λήψη ESTA.

... έχω έγκυρη βίζα κατά τη χρονική στιγμή του ταξιδιού;
Όχι

... ταξιδεύω προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την ξηρά μέσω του Καναδά ή του Μεξικό με πράσινη κάρτα I-94;
Όχι

... ταξιδεύω προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη θάλασσα ή τον αέρα μέσω του Καναδά ή του Μεξικό;
Ναι

... είμαι μόνο διερχόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα διαμείνω εκεί;
Ναι

... είμαι ανήλικος κάτω των 18 ετών και ταξιδεύω στο πλαίσιο του VWP;
Ναι

... ταξιδεύω για βραχυπρόθεσμη διαμονή στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους ή στο Πουέρτο Ρίκο;
Ναι


Πότε θα πρέπει να υποβάλω την αίτησή μου για ESTA;


Συνιστάται να υποβάλετε την αίτησή σας μόλις αποφασίσετε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Visa Waiver Program, αλλά μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση έως και 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε έως ότου επιβεβαιωθεί το δρομολόγιό σας, δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να αναφέρετε στην αίτησή σας συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι ή το κατάλυμά σας.
Δεν υπάρχει καμία ποινή εάν υποβάλατε την αίτηση νωρίς και η ESTA σας λήξει ενώ βρίσκεστε ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού μπορείτε να αναχωρήσετε για τη χώρα προέλευσής σας όπως είχατε προγραμματίσει.


Το ESTA επιτρέπει ομαδικές αιτήσεις;


Είναι εύκολο να ομαδοποιήσετε τις αιτήσεις σας: Μετά την υποβολή της αίτησής σας, πατήστε την επιλογή υποβολής νέας αίτησης από τη σελίδα ευχαριστιών και συμπληρώστε τη νέα αίτηση για τον επόμενο αιτούντα.


Μπορώ να διορθώσω λάθη σε στοιχεία της αίτησής μου για ESTA;


Μόνον ορισμένα λάθη στις αιτήσεις ESTA μπορούν να διορθωθούν: το email σας, ο αριθμός του τηλεφώνου σας και πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι σας. Σε περίπτωση λάθους στα στοιχεία του διαβατηρίου, θα πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση και να την επαναλάβετε. Επομένως, είναι καλύτερο να είστε ακριβής κατά τη συμπλήρωση του εντύπου της αίτησης.


Ποια είναι η διάρκεια ισχύος μιας αίτησης για ESTA


Η άδεια ESTA ισχύει μέχρι να λήξει το διαβατήριό σας ή για δύο έτη από την ημερομηνία έγκρισης του ταξιδιού, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη.


Τι θα συμβεί εάν η αίτησή μου για ESTA δεν εγκριθεί;


Εάν η αίτησή σας απορριφθεί, εξακολουθείτε να μπορείτε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο ενός προγράμματος για βίζα. Μπορείτε να κάνετε αίτηση μέσω της πιο κοντινής Πρεσβείας ή Προξενείου των ΗΠΑ για λεπτομέρειες.


Μια άδεια ESTA ισχύει για πολλαπλά ταξίδια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες;


Μια έγκυρη άδεια ESTA σας επιτρέπει απεριόριστες εισόδους στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Χρειάζεται να υποβάλω ξανά αίτηση εάν έλαβα την άδεια ESTA πριν από το 2014 που απαιτούνται επιπλέον πληροφορίες;


Όχι. Όλες οι ισχύουσες άδειες ESTA εξακολουθούν να ισχύουν. Θα χρειαστεί μόνον να παράσχετε τις πρόσθετες πληροφορίες εάν κάνετε ξανά αίτηση όταν λήξει η ισχύουσα άδεια.


Πόσος χρόνος απαιτείται για να λάβει κανείς απάντηση σχετικά με μια αίτηση για ESTA;


Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα του ESTA είναι διαθέσιμα σχεδόν αμέσως, και θα λάβετε το email μας το οποίο θα σας ενημερώσει σχετικά με την πορεία της αίτησης εντός 24 ωρών. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν έως και 72 ώρες για να λάβετε την οριστική απάντηση η οποία θα αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Αν ξεχάσω τον αριθμό της αίτησής μου, τι πρέπει να κάνω;


Απλώς στείλτε μια αίτηση μέσω της σελίδας μας Επαλήθευση/Έλεγχος Κατάστασης ESTA, και ο αριθμός ESTA θα σας αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται στην αίτησή σας.


Μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση για ESTA αντιπροσωπεύοντας κάποιον άλλον; Μπορώ να κάνω αίτηση για φίλους ή συγγενείς, ή, αντιστρόφως, μπορούν αυτοί να κάνουν αίτηση για μένα;


Το ESTA επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων μέσω τρίτων, αλλά το πρόσωπο που ταξιδεύει έχει την τελική ευθύνη για την ειλικρίνεια και την πληρότητα των πληροφοριών που αναγράφονται στην αίτηση ESTA.


Όταν ταξιδεύω προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τι έγγραφα ESTA θα πρέπει να έχω μαζί μου;


Την ημέρα του ταξιδιού, να εκτυπώσετε το PDF με τον αριθμό της ESTA σας και να το έχετε μαζί με τα άλλα ταξιδιωτικά σας έγγραφα. Ενώ οι συνοριακοί υπάλληλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης στην έγκριση της ESTA σας, η αεροπορική εταιρεία ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο ενδέχεται να σας ζητήσει την εκτύπωση κατά τον έλεγχο.


Πότε μπορώ να κάνω ξανά αίτηση για νέα άδεια ESTA;


Θα πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση για ESTA εάν η άδειά σας λήγει και επιθυμείτε να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δυστυχώς, οι άδειες ESTA δεν μπορούν να ανανεωθούν άμεσα αυτήν τη στιγμή. Διαφορετικά, μορείτε να υποβάλετε αίτηση για νέα άδεια ESTA εάν:

  • Αλλάξετε το όνομά σας για οποιονδήποτε λόγο
  • Βγάλετε καινούργιο διαβατήριο
  • Αλλάξετε το φύλο σας
  • Αλλάξετε τη χώρα υπηκοότητάς σας
  • Προκύψει κάποια αλλαγή σύμφωνα με την άδειά σας ESTA, νομικής ή ιατρικής φύσης.

 

 VWC  

Χώρες: VWP

Ανδόρρα
Ουγγαρία
Ισλανδία
Αυστρία
Ιρλανδία
Σαν Μαρίνο
Βέλγιο
Ιταλία
Μπρουνέι
Σλοβακία
Χιλή
Λετονία
Σλοβενία
Τσεχική Δημοκρατία
Λιχτενστάιν
Νότια Κορέα
Λιθουανία
Εσθονία
Λουξεμβούργο
Φινλανδία
Μάλτα
Ελβετία
Μονακό
Ταϊβάν
Ολλανδία
Ηνωμένο Βασίλειο
Ελλάδα