We detected that your browser doesn't accept cookies.

Please enable Cookies to use our services.

First Icon

Behörighetstest

Är du behörig för ESTA?

ESTA Behörighetstest  ESTA USA Button

Kontrollera din behörighet
(För passinnehavare i vissa länder)

Second Icon

Ny ESTA-ansökan

Ansök om ett nytt ESTA

Starta Ny Ansökan  ESTA USA Button

Kraven för ESTA-ansökan:
Du är medlem i ett Visa Waiver land

Third Icon

Verifiera/Uppdatera ESTA

Uppdatera ditt ESTA

Verifiera/Uppdatera ESTA  ESTA USA Button

ESTA-uppdateringskrav:
Du är medlem i ett Visa Waiver land

 

Vad är en Resebehörighet för USA?


För att göra visumfria resor säkrare har USA utvecklat ett behörighetsverktyg för sitt Visa Waiver Program. ESTA (electronic system for travel authorization) tillåter medborgare i länder som deltar i Visa Waiver Programmet att få sina resebehörigheter online på bara några minuter.


Vem måste ansöka om ett ESTA?


Om du reser till USA under Visa Waiver Programmet (via luften eller havet) måste du ansöka om en resebehörighet genom ESTA. Resenärer i alla åldrar som inte har ett visum (även spädbarn) måste få en behörighet innan avresa till USA. ESTA-systemet kan användas av en tredje part för att ansöka om en behörighet åt en annan resenär.


Garanterar en godkänd resebehörighet inträde till USA?


Nej, en godkänd resebehörighet garanterar inte inträde till USA. En godkänd resebehörighet innebär att du kvalificerar att resa till USA under Visa Waiver Programmet; men inträdet kommer att avgöras av tjänstemännen vid tull- och gränskontrollen. Baserat på deras granskning kan det finnas anledning till att neka dig inträde till USA, antingen under föreskrifterna i Visa Waiver Programmet eller den amerikanska lagen.


Är ett ESTA samma sak som ett visum?


En ESTA-behörighet är inte ett visum; det är endast ett förgodkännande för resor under Visa Waiver Programmet, vilket låter resenärer hoppa över visumprocessen. En ESTA-behörighet motsvarar inte ett visum, och kan inte användas som ett sådant när ett visum krävs. Om du har ett giltigt amerikanskt visum behövs inget ESTA: du kan lagligt resa till och från USA med visumet.


Hur länge är min ESTA-auktoritet giltig?


Ett ESTA är giltigt till det tidigaste av två datum: 1) ditt pass utgångsdatum, eller 2) två år efter att din resebehörighet godkändes. Ett ESTA kan återkallas, och i de fallen kommer det automatiskt att bli ogiltigt. För att ta reda på ditt ESTA:s utgångsdatum, kontrollera rutan ”Behörighet Godkänd” på din ansökan.


När måste jag ansöka om ett ESTA?


Du kan ansöka om ett ESTA så snart du har bestämt dig för att resa till USA; du kan göra det även om dina resplaner inte är helt klara. Däremot rekommenderar Department of Homeland Security att du skickar in din ansökan minst 72 timmar innan avresa för att försäkra att din behörighet är redo till avresedatumet.


Hur långt i förväg måste jag ansöka om ett ESTA?


Du kan ansöka om ditt ESTA när som helst innan din resa, men Department of Homeland Security rekommenderar att du ansöker minst 72 timmar innan din avresa. I de flesta fall kommer ESTA-systemet att bekräfta eller neka din behörighet inom några minuter. Kom däremot ihåg att systemförseningar ibland uppstår, och det rekommenderas att du ger dig själv extra tid när du skickar in din ansökan. Dina resplaner behöver inte vara klara vid ansökan. Du kan skicka in din ESTA-ansökan utan särskilda resplaner eller den exakta adressen som du ska bo på; du kan uppdatarea den här informationen i ditt ESTA senare.


Kan resenärer som reser till USA ansöka om ett ESTA utan att ha specifika resplaner?


Ja, det kan man. Om du reser till USA under Visa Waiver programmet, men ännu inte känner till den exakta boendeadressen, skriv bara hotellet namn eller en ungefärlig plats i USA. Du kan (men behöver inte) uppdatera den här information i ESTA-systemet när din behörighet har godkänts.


Behöver medborgare i länderna som deltar i Visa Waiver Programmet resebehörigheter när de reser via USA till ett annat land?


Om du är medborgare i ett land som deltar i Visa Waiver Programmet och reser via USA behöver du antingen ha ett visum eller ett ESTA. Om du endast reser via USA och inte stannar, skriv ”byte” och din slutgiltiga destination i fältet ”adress i USA” i din ESTA-ansökan.


 

 VWC  

Visa Waiver Länder

Andorra
Ungern
Island
Österrike
Irland
San Marino
Belgien
Italien
Brunei
Slovakien
Chile
Lettland
Slovenien
Tjeckien
Liechtenstein
Sydkorea
Litauen
Estland
Luxemburg
Finland
Malta
Schweiz
Monaco
Taiwan
Nederländerna
Storbritannien
Grekland